Reprezentacija BiH zablistala na Balkanskom prvenstvu

U nedjelju 01.08. Bosna i Hercegovina i Biciklistički savez BiH su bili centar biciklističkog dešavanja na balkanu jer su po prvi put u istoriji izabrani za domaćina balkanskog prvenstva u MTB XCO disciplini.

Grad Bihać i biciklistički klub “Daj krug” su preuzeli na sebe samu organizaciju gdje su se pokazali kao izuzetni domaćini te organizacijom bili rame uz rame sa svjetskim utrkama.

Novoizabrani selektor Adnan Mekić je na svom debiju imao mnogo razloga za slavlje jer su naši vozači odvezli najbolje Balkansko prvenstvo do sada i na najljepši način upotpunili sav biciklistički događaj u našoj Bosni i Hercegovini. Ono zbog čega smo ponosni jesu rezultati naših najboljih takmičara i takmičarki u najjačim konkurencijama, no poseban ponos su uspjesi naših mladih biciklista reprezentativaca koji probijaju svoj put ka elitnom biciklizmu.

Po prvi put na balkanskom prvenstvu imamo medalju u seniorskoj konkurenciji kod muškaraca gdje je Karić Vedad osvojio drugo mjesto u Elite kategoriji i Tanović Lejlu koja po peti put osvaja titulu Balkanske prvakinje. Također, medalja za Bosnu i Hercegovinu stiže i u kadetskoj konkurenciji, gdje je mlada Karla Kustura izborila 2.mjesto i srebrenu medalju.

Svoje zadovoljstvo nisu krili nakon utrke te su nam dali kratak osvrt na samo balkansko prvenstvo.

Izuzetno sam ponosan i sretan što sam ostvario ovakav rezultat i što sam uspio održati nivo spreme ovoliko dugo. Staza je bila vrhunska sa mnogo tehničkih dijelova koji meni baš i ne idu na ruku, međutim vjerovao sam u sebe jer znam u kakvom sam stanju i koliko zapravo mogu. U suštini, samo sam se bojao nekog kvara na biciklu ili pada koji bi me udaljio od ovakvog rezultata. Osvojiti medalju na balkanskom prvenstvu u ovakvoj konkurenciji nije mala stvar i vjerujem da će se emocije sleći tek nakon par dana. Sezona još nije gotova, slijedi nekoliko domaćih utrka i zatim Europsko prvenstvo gdje ću ako Bog da ponovo obući najdraži dres, dres Bosne i Hercegovine“, komentirao je Karić.

Imala sam veliku želju da odbranim balkansku titulu na domaćem terenu u Bihaću i zaista sam presretna da smo ostvarili naš cilj. Staza je bila izvrsno pripremljena i tehnički veoma zahtjevna što je sigurno meni išlo u korist. Temperatura zraka je bila visoka tako da smo odlučili da sporije započnem te da se kroz nekoliko krugova adaptiram na vrućinu. Iako je nastup pred domaćom publikom uvijek dodatni pritisak za ostvarivanje rezultata tokom čitave utrke sam imala nevjerovatnu podršku bišćana tako da mogu reći da je ovo moja najdraža balkanska titula“, rekla je Tanovićka.

Bosna i Hercegovina ima svijetlu budućnost jer su Siniša Lukić i Petar Spaić završili utrku na 4. i 5. mjestu u kategoriji do 23 godine (U23), te nam dali nadu da se već naredno Balkansko prvenstvo možemo nadati nekoj medalji i od njih dvojice. Također vrijedi spomenuti nastupe Juniorskih kategorija i dobre nastupe Ivana Solde, Nikole Gradinca i Agić Amera. U Kadetskim kategorijama zablistali su Karla Kustura koja je osvojila srebrenu medalju te na postolju predstavila Bosnu i Hercegovinu, dok su dobbre nastupe imali Anes Ćehajić i Stefan Pejanović.

Sljedeći nastup naših reprezentativaca je u Novom Sadu kada odlaze na XCO Europsko Prvenstvo, dok su Siniša Lukić i Petar Spaić od UEC-a pozvani na trening kamp u trajanju od 10 dana. Želimo im puno sreće na sljedećim utrkama.