Patryk Stosz pobjednik 2.etape, Selimović najbolje plasirani reprezentativac

Pobjednik druge etape trke “Beograd – Banjaluka” koja je vožena od Obrenovca do Bijeljine je biciklista poljskog STOSZ Patryk (Voster ATS Team). Žuta majica je ostala u vlasništvu Justina Wolfa iz tima Bike Aid, ali je njegova prednost u odnosu na Wolfa sada samo četiri sekunde.

I ova etapa bila je vrlo brza pošto su biciklisti vozili skoro 44 kilometra na sat u prosjeku i u grupi stigli u Bijeljinu. Neizvjesno je bilo bukvalno do posljednjih desetak metara kada je postalo jasno da Stosz ima najviše snage i svježine za trijumf. On je u finišu odsprintao Estonca RÄIM Mihkel iz poljske ekipe Mazowsze Serce Polski, dok je treći kroz cilj prošao biciklista GUARDINI Andrea iz tima (Giotti Victoria – Savini Due).

“Mnogo timova je napadalo od samog starta etape, ali smo uspjeli da ostanemo u vrhu grupe tokom cijele trke. Momci su odradili odličan posao, a ja sačuvao dovoljno snage za posljednji sprint”, rekao je Stosz.

Nijemac Wolf buo je zadovoljan što će i na trećoj etapi nositi žutu majicu, ali nije baš najveći optimista pošto mu ne odgovara konfiguracija sutrašnje etape.

“Nisam najbolji brdski vozač tako da ne znam šta će se dešavati sutra, ali se svakako neću predati bez borbe”, rekao je Volf.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine imala je dobru vožnju drugog dana, a najbolje se plasirao SELIMOVIĆ Husein na 102.mjestu, slijedi ga MAKSIMOVIĆ Sergej na 112-om, KONDIĆ Marko na 126-om i LUKIĆ Siniša na 136. mjestu, dok AKRAP Dražen nije završio trku drugog dana.
Karić Vedad (Meridiana Kamen Team) završio je trku na 43. mjestu.

Bijeljina je kao i prethodnih desetak godina pokazala da je sjajan domaćin. Lijepo vrijeme i kvalitet trke izmamili su duž staze nekoliko hiljada građana koji su znali da pozdrave ne samo najbolje, nego i momke koji su bili na začelju kolone.

“Toliki broj profesionalnih ekipa, vozača, ali i medijskih kuća daju posebnu važnost događaju koji spaja Beograd i Banjaluku. Drago nam je što smo još jednom bili važna prolazna tačka i što će naši gosti večeras i sutra moći da uživaju u onome što možemo da im ponudimo. Uvijek ćemo biti na raspolaganju sjajnim organizatorima i podržavati događaj koji je itekako dobar ambasador Srpske i Srbije”, rekao je Petrović.

Bijelu majicu za najboljeg vozača do 23 godine sačuvao je HEMING Mika iz Maloja Pushbikers, baš kao što je i plava ostala u vlasništvu PAJEK Luka iz Team Hrinkow Advarics Cycleang. Crvena je od danas na grudima člana ekipe Dukla Banska Bystrica, FOLTAN Adam koji je osvojio najviše bodova u sprintovima.

Biciklisti su kao i prethovdnih 14 godina granicu između Srbije i Republike Srpske odnosno BiH prešli bez zaustavljanja, a direktor trke Vladimir Kuvalja zahvalio se Bijeljini iz koje će karavan sutra krenuti ka Vlasenici, dok je prvi čovjek Biciklističkog saveza BiH Toni Zorić pohvalio organizaciju najboje trke u regionu, ali i nastup BiH Reprezentacije.

Sutra je dakle treća, najteža etapa, sa mnogo brdskih ciljeva koji će sigurno dozvoliti čak i slabije plasiranim u generalnom poretku da se pokažu i krenu u napad. Posljednja etapa vozi se u subotu od Prijedora do Banjaluke preko Kozarske Dubice, Gradiške i Laktaša.