Beograd Banjaluka: Wolf prošao prvi kroz cilj u Šapcu

Prvi kroz cilj etape od Beograda do Šapca na trci “Beograd – Banjaluka” prošao je Nijemac WOLF Justin.

Biciklista tima “Bike Aid” odmakao je konkurentima na otprilike polovini od 96 kilometara duge etape i prednost bez problema sačuvao do kraja. Sa desetak sekundi zaostatka kroz cilj su prošli STOSZ Patryk iz poljskog Voster ATS Team, te FIORELLI Filippo iz italijanskog “Bardiani-CSF-Faizane”.

Wolf je bio pomalo iznenađen što ga grupa nije ozbiljnije pritisnula u posljednjem krugu koji je vožen kroz Šabac. Sačuvao je dovoljno snage za posljednji sprint i zasluženo obukao žutu majicu koju će pokušati da sačuva u preostale tri etape.

“Bilo jako brzo od početka, ali sam u jednom trenutku krenuo u bijeg, niko me nije ispratio i uspio sam da dođem do pobjede. Bio sam na ovoj trci prije dvije godine i mogu reći da je organizacija još bolje nego tada. Ne znam šta da očekujem u preostala tri dana, ali se nadam da ću završiti među 20 najboljih jer mi sprint nije baš jača strana, a dvije etape su izrazito ravničarske”, rekao je Wolf.

Bijelu majicu namijenjenu najbolejm vozaču do 23 godine obukao je HEMING Mika iz “Maloja Pushbikers”, plavu za najboljeg brdskog vozača zadužio je PAJEK Luka iz “Team Hrinkow Advarics Cycleang”, dok je biciklista “Maloja Pushbikers” TAEBLING Paul bio najbolji sprinter i obukao crvenu majicu.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine imala je dobru vožnju prvog dana, a najbolje se plasirao SELIMOVIĆ Husein na 91.mjestu, slijedi ga MAKSIMOVIĆ Sergej na 94-om, KONDIĆ Marko na 124-om, AKRAP Dražen na 142.om i LUKIĆ Siniša na 143 mjestu, dok JOLDIC Aldin zbog pada nije završio trku.
Karić Vedad koji ove godine vozi za Meridiana Kamen Team završio je trku na 99. mjestu.

Veliki broj Šapčana pozdravio je karavan, a događaj se svaršeno uklopio u proslavu Dana grada koji je srpskom biciklizmu dao najboljeg vozača svih vremena Sašu Gajičića.

“Posebno sam srećan što smo proslavu dana našeg grada uveličali ovako eminentnim događajem koji je značajan ne samo za Šabac, nego za Srbiju i Republiku Srpsku”, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Direktor Trke Vladimir Kuvalja naglasio je da je prva etapa uvijek najkomplikovanija za organizatore, ali da je srećan kako je sve prošlo, a naročito dočekom u grada na Sani.

Bicikliste je iz Beograda ispratio zamjenik gradonačelnika Goran Vesić koji im je poželio sreću i naglasio važnost ove trke.

“Beograd organizuje mnogo događaja tokom godine, ali nam je ovaj najdraži jer spaja isti narod iz dve zemlje, ali i celi Balkan. Već 15. put pokazujemo da smo zajedno u sportu i životu”, rekao je Vesić.

Velike zasluge za organizaciju najjače trke u regionu i ovaj put idu na račun Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

“Svake godine se radujem trci koja je jedan od najbolji simbola spajanja našeg naroda. Trka je izuzetno značajna za privredni i turistički razvoj Republike Srpske i Srbije, je rokuplja učesnike iz svih krajeva svijeta”, rekao je šef predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Na start u prestonici Srbije došli su i gradonačelnici Prijedora odnosno Bijeljine Dalibor Pavlović i Ljubiša Petrović. Upravo će on imati čast da ih danas dočeka u Bijeljini, a karavan će u podne krenuti iz Obrenovca, te kao i uvijek preći međudržavnu granicu bez zaustavljanja.