Trening kamp BiH Reprezentacija u Mostaru

Povodom održavanja pilot projekta “Trening kampa biciklističke Reprezentacije BiH” u Mostaru i Hercegovini, kao i razvoj biciklizma kao sporta i turizma u Hercegovini. Središnja tema današnje press konferencije bio je trening kamp biciklističke Reprezentacije BiH, a današnji govornici bili su: Toni Zorić; predsjednik biciklističkog saveza BiH, dr. Mario Kordić; gradonačelnik Grada Mostara; Senad Kevelj, predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara, te Ivan Jurilj; direktor ureda VladeŽZH za EU integracije i član Upravnog odbora BiSaBiH.

Ja sam danas iznimno sretan i ponosan jer upravo u mom Mostaru počinjemo jedan iznimno lijep projekat trening kampa biciklističke Reprezentacije BiH koja će u narednom periodu boraviti ovdje u Hercegovini i trenirati u izvrsnim uvijetima po kojim je Hercegovina i poznata. No, naš cilje je puno veći i značajniji, a to je da privučemo bicikliste iz cijelog svijeta, profesionalne sportaše iz svih Nacionalnih Reprezentacija koji će ovdje boraviti i trenirati dva ili tri mjeseca u zimskom periodu, a samim time bi i produžili turističku sezonu u našoj zemlji“, izjavio je Toni Zorić, predsjednik BiSaBiH.

Već smo obavili prve razgovore sa Nacionalnim Federacijama u zamljama regije i svi su svjesni odličnog posla koji smo učinili u posljednjim godinama i izkazali su volju i interes da dođu u Hercegovini i upravo ovdje obavljaju svoje pripreme pred nadolazeće sezone“, dodao je Zorić.

Iznimno sam sretan da imamo evo ovakve press konferencije i da imamo pozitivnu priču iz Grada Mostara, te da je Grad Mostar zapala slavna uloga da bude domaćih jedne fine regionalne priče. Vi znate, naše opredjeljenje jedna od strateških grana razvoja Grada Mostara upravo ta turistička priča. Ono što mi je izuzetno drago da upravo kroz cikloturizam naša regija ima dosta veliku i lijepu ponudu. Naime, po mojim saznanjima imamo negdje oko 2.000km biciklističkih staza, a sve zahvaljujući ovim krasnim i vrijednim ljudima. Znam koliki su trud uložili u sve ovo, ovo već godinama traje i cijela ova priča krenula je otprilike prije 10 godina, a rezultat se danas vidi i hvalevrijedan je. Grad Mostar je iznimno pronosan da imamo priliku ovako pozitivne priče ugostiti i podrška ovom projektu u budućnosti od Grada Mostara sigurno neće izostati i mogu samo kazati momci samo naprijed, tu smo iza vas i sve što bude trebalo Grad Mostar stoji na raspolaganju” izjavio je dr.Mario Kordić, gradonačelnik Grada Mostara.

Pozdravio bih sve prisutne u svoje ime i ime Sportskog Saveza Grada Mostara. Ovaj kamp vidim kako još jednu odličnu priliku da promoviramo naš grad i našu Hercegovinu, te i sport generalno, a samim time i biciklizam kao sport. To je jedna velika ekspanzija koja se dešava ne samo u Gradu Mostaru nego Bosni i Hercegovini u cjelini i zaista zadnjih godina poprima ozbiljne razmjere kako među profesionalnim biciklistima, tako i među rekreativnom populacijom i to je ono što nas raduje, to je sport i zdravi način života u jednoj cjelini. Kao što je predsjednik kazao ovo je pilot projekat, ali poznavaljuči ljude koji su uključeni u projekat ne sumnjamo da će ova priča poprimiti ozbiljne razmjere“, izjavio je Senad Kevelj, predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara.

Direktor Ureda za europske integracije Vlade ŽZH-a i član Upravnog vijeća Biciklističkog saveza BiH Ivan Jurilj naglasio je kako Hercegovina postaje brend, a biciklizam jedna prepoznatljiva kockica u tom brendu Hercegovine kao turističke destinacije.

Zadovoljstvo mi je bbiti danas na jednoj ovakvoj tiskovnoj konferenciji i da mogu reći – ipak se kreće, Hercegovina postaje brend, a biciklizam postaje jedna prepoznatljiva kockica u brendu Hercegovine kao turističke destinacije. Ovo je pilot projekat, ali kao što je gradonačelnik rekao, puno je toga u prethodnim godinama uređeno na promociji Hercegovine i razvoju turizma generalno, ali i biciklizma kao jedne atraktivne ponude koju Hercegovina ima i gdje se Hercegovina može izgraditi kao jedna prepoznatljiva turistička i cikloturistička regija. To je ono što je vizija i to je ono što možemo postići, to je ono čemu težimo i na osnovu čega možemo biti prepoznatljivi i konkurentni na globalnom tržištu“, izjavio je Jurilj.

“Sigurni smo da će Hercegovina u dogledno vrijeme postati prepoznatljiva turistička i biciklistička regija ne samo u ljetnom, nego i u zimskom te u ranom proljetnom i kasnom jesenskom periodu gdje nam teško neko može konkurirati. Cikloturizam i biciklizam generalno postaje sastavni dio politike Europske unije, kada govorimo i o gospodarstvu ali i o zelenoj agendi, i mi moramo biti dio toga“, poručio je Jurilj.

Biciklistička reprezentacija Bosne i Hercegovine u grad Mostar dolazi u srijedu kada je i organiziran doček ovih sportaša, a vjerujemo kako će  im Grad Mostar i Hercegovina ponuditi odlične uvijete za bavljenje biciklizmom i sportom, te da rezultati ovih priprema neće izostati u sezoni koja je pred nama.