Raim Mihkel pobjednik trke Beograd Banjaluka

Pobjednik 15. izdanja trke “Beograd – Banjaluka” je biciklista ekipe “Mazowsze Serce Polski”, Raim Mihkel. On je preoteo žutu majicu WOLF Justin (Bike Aid) zahvaljujući bodovnoj klasifikaciji i odličnoj vožnji u posljednjoj etapi koja je počela u Prijedoru, a već tradicionalno završila u Banjaluci.

Tačno 170 biciklista iz 30 zemalja svijeta prevezli su tijekom četiri dana 510 kilometara i učinili da trka ove godine bude daleko najjača i najuzbudljivija, čemu svjedoči činjenica da je Estonac slavio sa samo sekundom prednosti u odnosu na Wolfa. Ovo je drugi uzastopni trijumf za poljski tim, pošto je pobjednički šampanjac prošle godine otvorio Jakub Kaczmarek. Poljaci su imali najbolju taktiku, a Raim sačuvao snagu za finiš u kojem je slavio ispred GUARDINI Andrea (Giotti Victoria – Savini Due) i MARCHIORI Leonardo koji nastupa za italijanski Androni Giocattoli – Sidermec.

“Konačno mi se sve poklopilo u ovoj posljednjoj etapi. Bio sam dobar i u prve tri, ali su mi se dešavali pehovi. Sada mi se sve vratilo i ovo je sigurno jedan od najvećih uspjeha u karijeri. Prijatno sam se osjećao tijekom sva četiri dana, a uz poboljšanje sitnih detalja ova trka može da bude među dvije, tri najbolje u prvoj kategoriji”, rekao je pobjednik koji dolazi iz Estonije.

Dobar dio posljednje etape u bijegu su bila trojica biciklista sa većim zaostatkom, ali ih je grupe uhvatila na ulasku u Banjaluku. Činilo se tada da će Volf sačuvati minimalnu prednost, ali se sve okrenulo u posljednjim metrima.

“Prilično sam razočaran jer sam izgubio žutu majicu zbog jedne sekunde. Ipak, ovo je za mene bila dobra trka u kojoj sam pokazao da se mogu takmičiti na najvišem nivou”, rekao je Wolf.

Bijelu majicu namijenjenu najboljem vozaču do 23 godine kući je odnio Ukrajinac PONOMAR Andrii koji vozi za italijanski pro kontinental tim Androni Giocattoli – Sidermec. Najbolji brdski vozač je AUER Daniel iz ekipe WSA KTM Graz zbog čega je zaslužio plavu majicu, dok je crvenu za najboljeg sprintera obukao njegov timski kolega GRATZER Alexander.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine imala je dobru vožnju prvog dana, a najbolje se plasirao MAKSIMOVIĆ Sergej na 35. mjestu, slijedi ga SELIMOVIĆ Husein na 77-om i KONDIĆ Marko na 120. mjestu, dok LUKIĆ Siniša nije završio trku posljednjeg dana.
Karić Vedad (Meridiana Kamen Team) završio je trku na 27. mjestu.

Ocjene UCI komesara i takmičara na račun organizatora. Ono što je dalo poseban šmek trci jeste veliki broj gledalaca duž staze kuda se karavan kretao. Tako je bilo u posljednjoj etapi u Kozarskoj Dubici i Gradišci, kao i Malom Razboju, rodnom mjestu olimpijcu Jugoslavije Tanasije Kuvalje, te osnivača trke Tihomira Kuvalje.

“Odličan ambijent bio je u svim gradovima. Srećan sam što je sve prošlo bez problema u ovim izazovnim vremenima, a posebno što je moja Banjaluka na veličanstven način dočekala bicikliste”, rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Kako tradicija nalaže, bicikliste je dočekao gradonačelnik Draško Stanivuković.

“Nedostaje nam ovakvih manifestacija koje pokazuju kako sport spaja ljude. Izreka da svi putevi vode u Rim sada se može primjeniti za Banjaluku, koja je ugostila bicikliste sa pet kontinenata. Ponosan sam i srećan što nam je trka ujedno pomogla da se zbližimo sa kolegama iz nekoliko gradova Srpske i Srbije”, rekao je Stanivuković.

Ministar porodice, omladine i sporta Sonja Davidović naglasila je važnost trke koja već 15 okuplja bicikliste iz svih krajeva svijeta. U cilju su bicikliste pozdravili i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, koji je oduševljen što je grad na Sani prvi put bio domaćin etape, kao i predstavnici gradskih vlasti Obrenovca i Šapca.