LejlaTanović osvojila 11. mjesto na Evropskom prvenstvu u Švicarskoj

Najbolja bh. biciklistkinja osvojila je 11. mjesto na Europskom prvenstvu u maraton dsiciplini u Švicarskoj, a što je ujedno i najbolji plasman ikada za Bosnu i Hercegovinu sa europskih prvenstava. Stazu je odlikovala izuzetno zahtjevna trasa u dužini od 70 kilometara sa 3.500 metara visinskog uspona, dok su se biciklisti dva puta penjali na visinu od skoro 2.500 metara nadmorske visine.

Tanović je utrku započela veoma dobro, tako da je nakon prve tehničke zone zauzimala devetu poziciju. Tijekom utrke napredovala je do sedme pozicije, ali uslijed pada i defekta na biciklu do cilja je izgubila četiri pozicije.

Lejla je utrku startala sa startnim brojem 19, ali je tempiranom vožnjom ušla u top 10 takmičarki već prije prve feed i tehničke zone. Iskusnom vožnjom je do polovine utrke napredovala na sedmu poziciju. Međutim prije posljednjeg dijela utrke je pala i oštetila zadnji mjenjač. Nakon toga nije mogla koristiti najmanje brzine a što se pokazalo kao pogubno pred zadnja dva velika uspona. Ipak, uprkos defektu uspjela je završiti utrku i ostvariti do sada najbolji plasman sa evropskih prvenstava za našu državu“, rekao je trener Amar Njemčević.

Lejlu očekuje napredak na svjetskoj ranking listi nakon osvojenog 11. mjesta, a dobru formu imat će prilike pokazati već narednog vikenda.

Iako rezultatom možemo biti izuzetno zadovoljni, žao mi je što nisam imala malo više sreće. Pred posljednji dio utrke osjećala sam se dobro i već sam bila na točku takmičarki koja je zauzimala šestu poziciju. Poseban izazov je bio takmičiti se na velikim nadmorskim visinama za koje smo se posebno pripremali, tako da sam izuzetno zadovoljna trenutnom formom s obzirom na to da sam na početku sezone imala problema sa alergijom. Naredna utrka je već za vikend, kada ću nastupiti na UCI C1 utrci u Češkoj“, rekla je za kraj Lejla Tanović.