Lejla Tanović pobijedila na UCI C1 utrci u Rumuniji

Peterostruka balkanska prvakinja i 16. puta državna prvakinja Lejla Tanović odnijela je pobjedu na tehnički zahtjevnoj stazi u Rumuniji. Naša najbolja biciklistkinja je novu pobjedu upisala samo sedam dana nakon odbranjenje balkanske titule. Utrka u Rumuniji nosila je visoku UCI C1 kategoriju, tako da je Tanović pobjedom upisala novih 60 UCI bodova za svjetsku ranking listu. Da se Lejla Tanović nalazi u sjajnoj formi potvrđuje i podatak da je na posljednje četiri UCI utrke upisala isto toliko pobjeda.

Start utrke nalazio se na visini od 1.400 metara nadmorske visine, dok je sama staza imala izuzetno strme uspone i tehničke spusteve. Moglo bi se reći kao da je staza bila krojena za mene. U prvom krugu sam ispratila napad konkurentkinje Regine Schmidel, te pred sami kraj kruga preuzela vodstvo koje sam čuvala do kraja utrke. Fizički sam se osjećala sjajno i svježe uprkos velikom broju takmičenja u kratkom vremenskom periodu“, rekla je Lejla Tanović.

Tanović u ovoj sezoni ima veoma gust raspored nakon što je prve utrke morala propustiti zbog problema sa alergijom. Naredni cilj je Svjetsko prvenstvo koje se održava početkom oktobra u Italiji.

Lejla je sjajno otvorila drugi dio sezone, ali ovo je već peta sedmica zaredom sa izuzetno zahtjevnim takmičenjima tako da ćemo sada uzeti veoma mali predah. Veliki dio posla smo već obavili u ovoj sezoni, plasman u top 10 najboljih na svijetu, odbranila je državne titule kao i titulu balkanske prvakinje a na posljednje četiri UCI utrke je upisala pobjede. Sada nas očekuju pripreme za Svjetsko prvenstvo u sklopu koji je planirano da nastupi na još četiri UCI utrke“, rekao je za kraj trener Amar Njemčević.