Lejla Tanović ostvarila historijski napredak na UCI listi

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović, četvereostruka uzastopna balkanska i 16. puta državna prvakinja nakon zadnjih upisa bodova ponovo se vratila u konkurenciju među deset najboljih na svijetu. Nakon niza sjajnih rezultata na UCI utrkama naša takmičarka sada zauzima 7. mjesto na svjetskoj ranking listi. Prvo mjesto čvrsto drži reprezentativka Švicarske Ariane Luthi. Tanović ima priliku da dodatno popravi svoj plasman na svjetskoj ranking listi, s obzirom na to da je do kraja sezone ostao veliki broj takmičenja te Svjetsko prvenstvo koje je na rasporedu početkom oktobra mjeseca.

Trenutno se nalazim u Bihaću gdje treniram na stazi za Balkansko prvenstvo koje me očekuje u nedjelju i vijest da sam nakon zadnjih upisa bodova zauzela sedmo mjesto na UCI listi mi je sjajan motiv pred ovu utrku ali i ostatak sezone. Jedan od naših ciljeva je bio povratak među deset najboljih na svijetu i nastavit ćemo raditi da ostvarimo i ostale zacrtane ciljeve, međutim uvijek razmišljam o narednom takmičenju tako da sam u potpunosti fokusirana na odbranu titule balkanske prvakinje“, rekla je Lejla Tanović.

Reprezentativka Bosne i Hercegovine je ove sezone u sjajnoj formi, nakon izostanka sa uvodnih utrka radi problema sa alergijom osvojila je 11. mjesto na Evropskom prvenstvu Švicarskoj, šesto mjesto na UCI HC utrci u Italiji, dok je na UCI C1 utrci u Češkoj odnijela pobjedu. Naredni cilj za Tanović je plasman među pet najboljih na svijetu.

Lejla se vratila među deset najboljih i sigurno da svojom kvalitetom i rezultatima to zaslužuje. Iako je velika čast vidjeti zastavu naše države pored zastava svjetskih biciklističkih velesila, jedan od naših ciljeva je ulazak u top 5 do kraja sezone. Ipak najbitnija utrka za nas je Svjetsko prvenstvo u Italiji, a na kojem će Lejla pokušati popraviti svoj prošlogodišnji rezultat kada je zauzela osmo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Turskoj“, rekao je za kraj trener Amar Njemčević.