Hercegovina Classic 2020: Utrka Državnog Prvenstva BiH održana u Mostaru

Na Državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine u cestovnom biciklizmu, odnosno utrci “Hercegovina Classic”, održanoj u nedjelju u Mostaru, nastupilo je oko 100 biciklista iz 25 bh. gradova, a pobjedu u glavnoj, Elite kategoriji, odnio je Vedad Karić dok je pobjednik juniora Sergej Maksimović.

Karić je kazao kako mu je svaka pobjeda draga, a naročito ona koja je kategorizirana kao Državno prvenstvo.

Sigurno da mi ova pobjeda mnogo znači jer biti državni prvak nije mala stvar što mi daje satisfakciju za budući rad, i samim tim predstavlja novi izazov za mene u pomjeranju osobnih granica kad je u pitanju spremnost“, kazao je Karić.

Dodao je kako utrka nije bila lagana.

Lagao bih kada bi rekao da je utrka bila lagana, jer pored toga što je staza bila kratka, ipak je ostavila mnogo traga na nas vozače jer je uspon bio jako težak. Možda je i kiša utjecala jer je padala veći dio utrke. Pored svega ipak sam uživao u prirodi i moram reći da sam malo ljubomoran na mnogobrojne biciklističke staze koje grad Mostar ima“, istaknuo je pobjednik.

Naveo je kako je pobjeđivao u svakoj utrci koju je vozio u Mostaru.

S obzirom da sam u biciklizmu već 20 godina i samim stažom u ovom sportu osvajao sam mnoge titule, a moram spomenuti i to da sam svaku utrku u Mostaru dobio na kojoj sam nastupio. Jednostavno volim voziti tu u ovom gradu. Svim mladima bih poručio da ostanu pozitivni i vjeruju u svoje snove, jer kad tad će se ispuniti“, kazao je Karić.

Predsjednik udruge “Hercegovina bicikl”, Toni Zorić u razgovoru kazao je kako je jako bitno što je Mostar bio domaćin Državnog prvenstva.

Ovo je jako dobra reklama za grad, kojom ćemo poslati sliku Hercegovine kao zemlje sporta i sportskih načela. Povucimo samo paralelu 10 godina unazad kada je u Mostaru i Hercegovini biciklizam bio nepoznanica, a danas je Hercegovina najrazvijenija cikloturistička destinacija. Poznata je po odličnim sportskim i rekreativnim organizacijama i to je destinacija koju mnogi turisti rado posjećuju i na čije se organizacije mnogi sportaši iz zemalja regije rado odazivaju, a upravo to i je naš cilj, predstaviti Hercegovinu kao poželjnu destinaciju“, istaknuo je Zorić.

Naveo je kako je svakom sportisti izuzetno važno nastupiti na nekom takmičenju ovog ranga.

Državno prvenstvo je najveći rang takmičenja u jednoj državi u svakom sportu i svakom sportisti je jako važno nastupiti na ovom prvenstvu i boriti se za naslov državnog prvaka, a ujedno osvojiti i UCI bodove te se na taj način plasirati među ostale sportiste iz cijelog svijeta. Također svi sportisti tempiraju vrhunac forme po utrkama državnih prenstava kako bi na dan utrke bili u najvećoj formi“, navodi Zorić.

S obzirom na još uvijek aktualnu epidemiološku situaciju vezanu za virus covid-19, predsjednik Zorić kazao je kako je bilo jako teško organizirati ovaj događaj.

Ova godina jako je teška ne samo za sport, već za sve životne sfere i teško je organizirati bilo kakav događaj. Povrh svega morate paziti na epidemiološku situaciju i masovna okupljanja, te hoće li netko negodovati zbog vaših organizacija, no smatramo da u svim situacijama našoj djeci moramo nastojati omogućiti što kvalitetniji život, da što manje osjete ovakve i slične situacije, te im omogućiti da se bave sportom i izgrade u kvalitetne osobe, a možda čak i priznate sportiste“, istaknuo je Zorić.

Dodao je kako je cikloturizam najbrže rastuća grana turizma.

Vidimo stalnu ekspanziju ovog sporta, gdje se mnogi turisti okreću upravo vrstama aktivnog odmora, a to su uvidjele mnoge agencije diljem svijeta i šire svoje cikloturističke ponude. Danas Ćirinu uskotračnu prugu koja ide kroz Hercegovinu i vodi iz Mostara do Dubrovnika možete naći u ponudama svih većih i značajnijih agencija u Europi. Neki od najvećih medija, poput britanskih novina ‘The Guardian’, američkog ‘New York Timesa’ i mnogih drugih su pisali o Ćiri i Hercegovini, zahvaljujući upravo biciklizmu. Mislim da bi nam to trebalo biti važno i smatram da je sport općenito jedna jako bitna grana života u koju moramo maksimalno ulagati i dati sebe kako bismo djeci i mlađim naraštajima omogućili kvalitetan sport“, istaknuo je Zorić.

Utrku su organizirali udruženje “Hercegovina bicikl” i Biciklistički klub Mostar zajedno s Biciklističkim savezom BiH, a uz pomoć generalnog pokrovitelja Federalnog ministarstva kulture i sporta, partnere Sportski savez Grada Mostara i Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona te sponzore.

Izvor: BikeMagazin.info