Filip i Tanovićeva pobjednici utrke “Grand Prix Banjaluka”

Francuz Antoan Filip i reprezentativka BiH Lejla Tanović ukupni su pobjednici desetog izdanja etapne MTB utrke “Grand Prix Banjaluka”, a koliko su bili dominantni govori podatak da su pobijedili na sve četiri etape.

Pozicije u generalnom plasmanu mogle su da se naslute poslije treće etape i maratona na Banj brdu, ali su se favoriti potrudili da opravdaju žute majice i u posljednjoj etapi na Kastelu. Ono što je takode važno, sve je proteklo u najboljem redu sa aspekta sigurnosti i organizacije.

Zadovoljni smo kako je sve prošlo s obzirom na okolnosti u kakvim smo organizovali jubilarno izdanje koje je po prvi put održano u visoko kvalitetnoj kategoriji S1“, rekao je direktor trke Nikola Soković.

Posljednjoj etapi prisustvovala je i ministarka porodice omladine i sporta Sonja Davidović koja je izjavila da biciklizam treba afirmirati jer je sve populariji kao sport i kao vid rekreacije u cijeloj.

Ona je obećala da će resorno ministarstvo na tom planu dati svoj doprinos i dodala da je “Grand Prix Banjaluka” lijepo i dobro organiziran sportski događaj.

Drago mi je što građani sve više koriste bicikl kao prevozno sredstvo jer to donosi višestruke koristi sa zdravstvenog aspekta, ali i na planu rasterećenja saobraćaja“, rekla je Davidovićeva.

Utrka se vozila kroz četiri dana, odnosno četiri etape od 17. do 20. 09. 2020 na kojoj su nastuopila neka poznata imetna iz brdskog biciklizma iz, vozači koji imaju veliko iskostvo u ovom sportu i nastupali su na utrkama svjetskih kupova, a na spisku sudionika se nalazio i prvak francuske do 23 godine. Kao što smo kazali, ovo je bila etapna utrka, gdje se prvi dan vozila kružna utrka u novom XCC formatu trajanja sat vremena. Drugi na rasporedu je bio kronometar, trećeg se vozio maraton i četvrti XCO odnosno kružna utrka.

Najbolji BiH vozač bio je Vedad Karić iz Zenice, dok je drugo mjesto zauzeo mladi Petar Spaić iz BK Mostar.

Međunarodna biciklistička utrka “Grand Prix Banjaluka” je tradicionalno takmičenje u brdskom biciklizmu, a organizatori su Biciklistički klub Samit i Biciklistički savez Republike Srpske, dok se događaj organizira pod pokroviteljstvom Biciklističkog Saveza Bosne i Hercegovine.