Enrico della Casa: Puna potpora Europske biciklističke federacije za Bosnu i Hercegovinu

Proteklog vikenda prvi čovjek Europske biciklističke federacije (UEC), Enrico della Casa boravio je u Mostaru, gdje je sa Tonijem Zorićem, predsjednikom Biciklističkog Saveza Bosne i Hercegovine (BiSaBiH) razgovarao o modelima unnaprijeđenja rada BiSaBiH, kao i razvoja biciklizma u Bosni i Hercegovini. Enrico della Casa ostao je oduševljen prirodnnim ljepotama Hercegovine i Mostara u kojem je boravio, te najavio skoriji dolazak sa cijelim Upravnim odborom UEC-a.

Jutros je u prostorijama Sportskog Saveza Grada Mostara (SSGM) održana konferencija za medije, a goste je dočekao Senad Kevelj, predsjednik SSGM, koji je pozdravio sve prisutne i poželio dobrodošlicu prvom čovjeku UEC-a u Grad Mostar.

Ovo je veoma značajan posjet za nas, s obzirom na veličinu institucije koja je Europska biciklistička Federacija, a naš posao i jeste svako unaprijeđenje sporta u Gradu Mostaru, pa tako i biciklizma koji je u posljednje vrijeme postao značajan sport za nas. Važno je naglasiti da je ova posjeta upravo tu zbog naše suradnje i razvoja biciklističkog sporta u Bosni i Hercegovini, te moguća organizacija Europskog biciklističkog prvenstva u Bosni i Hercegovini“, kazao je Kevelj.

Enrico della Casa je izrazio želju da se u veljači/februaru 2023 godine upravo u Mostaru održi sastanak Upravnog odbora UEC-a, što bi značilo kako će Mostar ugostiti čelne ljude federacije iz 7 zemalja svijeta, dok bi u 2026 godini Bosna i Hercegovina mogla dobiti organizaciju kongresa UEC-a što bi u našu zemlju dovelo goste iz 50 zemalja.

Toni Zorić, predsjednik Biciklističkog Saveza Bosne i Hercegovine imao je za kazati: “Prije svega želio bih se zahvaliti gdinu. Kevelju na lijepom uvodu u konferenciju i na gostoprimstvu, te gdinu. Enrico della Casa na posjeti mom rodnom gradu kao i izraženoj želji za boljom suradnjom“.

Doista velika je čast kada te posjeti prvi čovjek UEC-a, a značaj je veći kada je razlog posjete unaprijeđenje suradnje između UEC i BiSaBiH, kao i razvoj biciklizma u BiH. Mogu kazati kako smo dogovorili dobru suradnju i projekte od kojih će prije svega imati značaj naši sportaši kroz organizacije trening kampova i edukativnih radionica, kao i lakših nastupa na utrkama u Europi. Naš cilj jeste i organizacija Europskog prvenstva ovdje u BiH, a koje bi dovelo ekipe i timove iz 50 zemalja u našu zemlju. Moj konačni cilj ostaje i organizacije “Trke kroz Bosnu i Hercegovinu” upravo po uzoru na utrku kroz Hrvatsku, odnosno “Tour of Croatia”, utrke koja će prema svijetu poslati najljepšu razglednicu naše zemlje“, dodao je Zorić.

Svjesni smo da je velik posao pred nama, ali tu je i činjenica da smo mi unatoč teškim uvijetima iznosili neke velike projekte, a danas praktički kada imate ovako veliku instituciju kao UEC, koja stoji iza vas i koja je spremna sve naše napore podržati i financijski i kroz ogromna iskustva koja imaju, kao i ljudske resurse uspijeh je zagarantiran. Vjerujem da je današnji dan prekretnica biciklizma u BiH i da će naši budući projekti donijeti za Bosn i Hercegovinu značajan pomak u sportu, kao i promociju naše zemlje kroz sve popularniji sport na svijetu – biciklizam“, zaključio je Zorić.

Europska biciklistička federacija broji 51 zemlju članicu, neke od njih su velike poput Francuske, Italije, Španjolske, a neke su manje poput Malte, Andore i BiH. Međutim bez obzira na to, organizacija kongresa je uvijek na istom nivou bez obzira na veličinu zemlje i svaka zemlja ima istu ulogu i jednaka prava.

Dobro jutro svima, prije svega želio bih se zahvaliti na gostoprimstvu i ponosan sam što se nalazim u ovim prostorijama koje predstavljaju stogodišnju tradiciju sporta u Mostaru. Ovo je moj prvi posjet Mostaru i bilo je pravo zadovoljstvo otkriti ovaj grad, doista sam uživao u posjeti i sigurno je kako ovo neće biti moja i posljednja posjeta ovom gradu i zemlji, ne samo zbog ljepote ove zemlje, nego i projekata i planova koje smo dogovorili u budućnosti“, kazao je della Casa.

Europska biciklistička federacija broji 51 zemlju članicu u Europi i posljednje vrijeme provodim obilazeći nacionalne federacije, kako bih se bolje upoznao sa njihovim predsjednicima i nastojao unaprijediti našu suradnju. Poseban značaj dajemo pridodajemo manjim federacijama i zemljama kao što je Bosna i Hercegovina te nastojimo dati podršku kroz “UCI Solidarity programe”, kako bi unaprijedili rad federacija, digli biciklizam na još veću razinu u cijeloj Europi i kako bi smo još bolje povezali sportaše iz svih zemalja kroz trening kampove, edukacije osoblja koje je uposleno u Savezima kroz edukativne radionice, te organizacije profesionalnih biciklističkih događaja. Također, razgovarali smo i unaprijeđenju rekreativnog biciklizma ili “biciklizma za sve”, kao i korištenju bicikla kao ekonomskog i zdravog oblika prijevoza u urbanim sredinama“, kazao je della Casa.

Jučer smo dogovorili kako ćemo zajedno početi surađivati na nekim projektima do kraja ove godine, kako bi smo sa njihovom iplementacijom mogli krenuti već u 2023 godini. Europska biciklistička federacija godišnje organizira 18 Europskih prvenstava, 12 utrka kupa Europe, što nam u konačnnici donosi 65 dana natjecalja u godini, tako da smo jako aktivna federacija i nastojati ćemo neke od tih događaja dovesti ovdje u BiH, upravo zbog odličnog posla koji ova federacija radi u posljednje vrijeme“, zaključio je della Cassa.

Biciklistički Savez Bosne i Hercegovine trenuntno broji preko 40 klubova članica Saveza, te više od 300 licenciranih profesionalnih sportaša i sportskih radnika. Sve informacije vezane za rad BiSaBiH možete pronaći na službenoj web stranici: www.bisabih.ba